În funcţie de anumite criterii de mărime, entităţile se grupează în trei categorii, astfel:
· microentităţi
· entităţi mici
· entităţi mijlocii şi mari.
Cum stii daca esti microentitate ?
Microentităţile sunt entităţile care, la data bilanţului, nu depăşesc limitele a cel puţin două dintre următoarele trei criterii:
a) totalul activelor: 350 000 EUR;
b) cifra de afaceri netă: 700 000 EUR;
c) numărul mediu de salariaţi în cursul exerciţiului financiar: 10.
Atentie! Microentitatea nu este microintreprinderea definita potrivit codului fiscal!
Totalul activelor constă în valoarea totală a activelor, aşa cum apare prezentată la lit. A – C de la “Active” din formatul bilanţului
Prin cifra de afaceri neta se intelege sumele obţinute din vânzarea de produse şi prestarea de servicii după deducerea reducerilor comerciale şi a taxei pe valoarea adăugată şi a altor impozite direct legate de cifra de afaceri.
Pentru a afla cum se calculeaza numarul mediu de salariati, click aici.
O entitate analizează permanent, pentru fiecare dată a bilanţului, dacă a depăşit, respectiv a încetat să depăşească criteriile de mărime corespunzătoare.
Entitatea schimbă categoria în care se încadrează doar dacă în două exerciţii financiare consecutive depăşeşte sau încetează să depăşească criteriile de mărime. Ca urmare, modificarea criteriilor de mărime nu determină automat încadrarea entităţii într-o nouă categorie. Prin două exerciţii financiare consecutive se înţelege exerciţiul financiar precedent celui pentru care se întocmesc situaţiile financiare anuale şi exerciţiul financiar curent, pentru care se întocmesc situaţiile financiare anuale.
De ce scutiri beneficiaza microentitatile ?
· microentităţile nu au obligaţia elaborării notelor explicative la situaţiile financiare anuale;
· microentităţile întocmesc bilanţ prescurtat.
· microentităţile întocmesc cont prescurtat de profit şi pierdere, care să prezinte separat: cifra de afaceri netă; alte venituri; costul materiilor prime şi al consumabilelor; cheltuieli cu personalul; ajustări de valoare; alte cheltuieli; impozite;profit sau pierdere.